Blog

Dôležité fakty o účinnosti vetrania

Nedávno Holandský Národný inštitút pre verejné zdravie a životné prostredie „RIVM“ zmenil a doplnil smernicu o vetraní, v ktorej sa udáva o dodávaní maximálneho čerstvého vzduchu do systémov, ktoré využívajú recirkuláciu. Recirkulačné systémy zabezpečujú recyklovanie odpadového vzduchu namiesto toho, aby sa vypúšťal z domu. Dôvodom tohto odporúčania je prieskum zameraný na rad infekcií v opatrovateľskom dome nachádzajúcom sa v holandskom meste Maassluis, ktorý spája ventilačný systém s infekciami. Prieskumy ešte nie sú úplne ukončené, ale Úrad zdravotníctva dospel k záveru, že na základe iných úvah, ventilačný systém pravdepodobne nebol činiteľom. RIVM to potvrdilo: RNA COVID-19 sa síce našla vo filtroch ventilačného systému, ale už nebola nákazlivá.

Výskum je nevyhnutný

Uskutočňovalo sa veľké množstvo výskumov o spôsobe šírenia vírusu vzduchom, pretože všetky infekcie sú schopné tento vírus potlačiť. Hneď na začiatku sme všetci predpokladali, že sa vírus môže šíriť cez kvapôčky vlhkosti, ktoré sa uvoľňujú kašľom a kýchaním, ale takisto aj pri rozprávaní, spievaní a kriku. Tieto kvapky vlhkosti sa spravidla nachádzajú vo vzdialenosti 1,5 metra a preto si náležite zachovávame odstup.

V súčasnosti sa venuje veľká pozornosť aerosólom ako potenciálnym prenášačom vírusov. Aerosóly sú malé prachové častice alebo kvapôčky vlhkosti, ktoré sú dostatočne ľahké na to, aby sa vznášali vo vzduchu celé hodiny, čo im dáva oveľa širší rozsah. Koľko vírusu je potrebné na to, aby ste niekoho infikovali? Teoreticky postačuje iba jedna vírusová častica, ale ak je infikovaný jedinou časticou, imunitný systém má viac času na reakciu, než sa vírus dokáže množiť.

Vetrajte čo najviac

Robí sa všetko pre to, aby sa zabránilo infekcii vzduchom. Tu je rozhodujúce účinné vetranie. Keď počet vírusových častíc určuje, či môže dôjsť k infekcii, pomáha to čo najviac zriediť vzduch čistým vzduchom a čo najviac odviesť použitý vzduch. To znamená, že rozsiahle vetranie znižuje riziko infekcie. Pretože prevencia je vždy lepšia ako liečba, preto naša rada znie: vetrajte čo najviac a s maximálnym priamym prívodom vonkajšieho vzduchu.

Video nižšie ukazuje, ako je možné v súčasnom dome ľahko implementovať efektívny ventilačný systém: